Oogzalf

Voor de behandeling en het voorkomen van ontsteking van de slijmvliezen van de ogen kunt u in de apotheek oogzalf.

Conjunctivitis is een van de meest voorkomende oogziekten bij kinderen en volwassenen. Om de gezondheid niet te schaden en de gezichtsscherpte niet te verminderen, dient u eerst een specialist te raadplegen om het type van de ziekteverwekker van de begonnen ontsteking te bepalen.

Er zijn verschillende soorten van conjunctivitis en de behandeling is afhankelijk van hun oorzaken. Er zijn drie soorten van conjunctivitis:

  • Bacteriële
  • Viraal
  • Allergisch

De oorzaak van bacteriële conjunctivitis zijn bacteriën, meestal streptokokken en stafylokokken. Deze ziekte manifesteert zich in de vorm van zwelling van het oog en purulente afscheidingen. Het komt voor dat de afscheidingen zo overvloedig zijn dat het moeilijk wordt om de ogen na het slapen te openen.

Voor de behandeling van bacteriële conjunctivitis bij kinderen ouder dan één jaar en volwassenen kunt u Tobrex oogzalf kopen. De werkzame stof van de zalf is een breed spectrum antibioticum tobramycine.

Tobrex is werkzaam tegen de meeste grampositieve en gramnegatieve bacteriën. Het oefent een bacteriedodend effect uit, door het verstoren van de eiwitsynthese en de permeabiliteit van de cytoplasmatische membraan van de microbiële cellen.

Het wordt toegepast voor infecties van het oog en van zijn aanhangsels, van de keratoconjunctivitis, conjunctivitis, keratitis, gerst, endoftalmitis. Bij een infectieproces wordt aan de binnenzijde van het onderste ooglid 1cm zalf elke 3-4 uur aangebracht.

De duur van de behandeling hangt af van de ernst van de infectie en kan van 5 tot 15 dagen duren. Op de Nederlandse markt is Tobrex verkrijgbaar in aluminium buizen met een kunststoffen schroefdop. Een buisje bevat 3,5 g van een oogzalf.

In het geval dat de patiënt een verhoogde gevoeligheid voor Tobrex vertoont, kan uw arts adviseren om Trafloxal oogzalf te kopen. De werkzame stof van de zalf is ofloxacine antibioticum, die nu op grote schaal in de oogheelkunde wordt gebruikt.

Het bactericide effect van Trafloxal heeft te maken met de remming van enzymwerking gyraseremmer in bacteriële cellen, wat de dood van de bacteriën veroorzaakt. Oogzalf wordt gebruikt voor de behandeling van bacteriële ziekten van de oogleden, bindvlies en het hoornvlies, en chlamydia-infecties van de ogen.

Het geneesmiddel kan worden aan volwassenen en jonge kinderen vanaf 1 jaar oud worden voorgeschreven.Voor de behandeling van de bacteriële infectie worden 1 cm – zalfstrippen in het conjunctivaal-zak van de aangetaste oog 3 keer daags aangebracht, bij chlamydia infecties 5 maal daags.

Het geneesmiddel is verkrijgbaar in aluminium buisjes voorzien van een witte kunststoffen tip en een schroefdop. Elke buis bevat 5 g steriele zalf.

Virale conjunctivitis gaat vaak gepaard met acute infecties van de luchtwegen. De belangrijkste symptomen van virale conjunctivitis zijn roodheid en irritatie van de ogen, evenals een sterke tranenvloed.

Voor de behandeling van virale conjunctivitis gebruikt men antivirale zalven. Zovirax is een van de meest populaire oogzalven, aanbovolen te kopen tegen de virale infecties.

Het actieve bestanddeel van de zalf is de antivirale stof aciclovir. Na het doordringen in de geïnfecteerde cel, blokkeert Zovirax de vermenigvuldiging en verspreiding van het virus.

Het geneesmiddel wordt toegediend voor de behandeling van de keratitis veroorzaakt door het herpes simplex virus bij volwassen kinderen. Een 10 mm strook zalf dient u in de onderste conjunctivaal zak aanbrengen. Zovirax wordt vijf maal per dag toegediend met een interval van 4 uur tussen het aanbrengen.

In de regel, is het aanbevolen, met de behandeling gedurende 3 dagen na de genezing door te gaan. Het geneesmiddel wordt is in de apotheken verkrijgbaar in aluminium buisjes van 4.5 gram.

In het geval wanneer Zovirax in uw nabij liegende drogisterij niet beschikbaar is, kunt u de oogzalf onder de internationale benaming aciclovir kopen, die naar Nederland door de farmabedrijven Sandoz en Teva wordt geleverd.

De allergische conjunctivitis is een van de vele manifestaties van allergie. Door dit type van conjunctivitis worden vaak de beide ogen aangetast. De belangrijkste symptomen zijn branden, jeuk, roodheid en zwelling van de oogleden.

Vaak wordt een manifestatie van allergische conjunctivitis geassocieerd met de seizoen. Soms met het gebruik van cosmetica, parfum en bepaalde medicijnen.

Meestal vinden in de behandeling van allergische conjunctivitis antiallergische oogdruppels, en niet de oogzalf, toepassing. De arts kan u een recept voor Oculastin, Allergodil, Emadine voorschrijven.

Naast de bovenvermelde preparaten, kunt u in de apotheek gecombineerde oogzalf kopen. Deze zalven oefenen een anti-allergische, anti-inflammatoire en antibacteriële werking uit.

Voor de behandeling van allergische aandoeningen in het voorste segment van het oog en voor de behandeling van inflammatoire processen in de postoperatieve periode bij kinderen en volwassenen kunt u Dexamytrex oogzalf.

Het preparaat bevat twee werkzame stoffen: gentamicine en dexamethason. Bij de behandeling van ontstekingen en het voorkomen van secundaire infecties na de chirurgische ingrepen brengt u 5mm zalf op de binnenzijde van het onderste ooglid twee of drie keer daags aan.

De duur van de behandeling met Dexamytrex mag niet langer dan 2-3 weken zijn. Het geneesmiddel is verkrijgbaar in de tube van polyfoil en bevat 3 g oogzalf. Na opening van de buis is het geneesmiddel geschikt voor gebruik binnen een maand.