Paracetamol zonder voorschrift

Paracetamol is een krachtig geneesmiddel dat vaak wordt gebruikt voor de behandeling van koorts of hoofdpijn te elimineren, tandheelkundige, neurologische of spinale pijn, en myalgie.

Paracetamol is een sterke antipyretische en analgetische effecten, maar geen anti-inflammatoire werking hebben. In Nederland kan Paracetamol zonder voorschrift worden gekocht in de vorm van:

• tablets – 500 mg
• oplossing voor infusie – 10 mg / ml
• zetpillen – 1000 mg, 500 mg, 120 mg, 240 mg.

De therapeutische dosis paracetamol wordt berekend rekening houdend met de leeftijd en het gewicht van de patiënt. Paracetamol orale tabletten worden aanbevolen voor gebruik gedurende een langdurige therapie bij de volgende doseringen:

• Volwassen patiënten met een gewicht van meer dan 55 kg moet 500 mg naar 3000 mg paracetamol per dag;
• Als de patiënt weegt minder dan 50 kg, wordt hij aanbevolen om niet meer dan 2 gram paracetamol per dag te nemen;
• kinderen en adolescenten 9-15 jaar aanbevolen gebruik 1500 mg tot 3000 mg paracetamol per dag, verdeeld over 4-6 doses;
• De maximale dosis voor kinderen die minder wegen dan 40 kg is 2000 mg paracetamol per dag, verdeeld in 4 gelijke doses;
• Kinderen jonger dan negen mag niet meer dan 1500 mg paracetamol per dag te nemen.

Kinderen jonger dan zes jaar oud zijn gecontra-indiceerd bij Paracetamol tabletten in te nemen. Patiënten met een verminderde lever- of nierfunctie kan een verlaging van de dosis paracetamol nodig is.

De oplossing voor infusie Paracetamol wordt voorgeschreven alleen wanneer een patiënt moet een noodsituatie en op korte termijn matige pijn of koorts eliminatie. De initiële dosis van de oplossing voor infusie Paracetamol is 1,5 ml / kg. Het is raadzaam om niet meer dan 100 ml per dag gebruik van het geneesmiddel.

De oplossing voor infusie Paracetamol wordt geleverd op de Nederlandse farmaceutische markt door Uni-Pharma onder de merknaam Apotel. Zowel de pillen en zetpillen paracetamol zijn zonder recept verkrijgbaar in Nederland.

Het therapeutisch effect van paracetamol zetpillen komt reeds na inname van de tabletten. Daarom Paracetamol in deze toedieningsvorm voor wordt meestal voorgeschreven voor een langdurige pijn of koorts te voorkomen.

Therapeutische doses van zowel Paracetamol zetpillen en tabletten worden berekend op basis van het gewicht en de leeftijd van de patiënt:

• De maximale dagelijkse dosis paracetamol voor volwassenen is 4000 mg, verdeeld in vier innamen;
• Kinderen jonger dan 15 jaar oud met een lichaamsgewicht van minder dan 55 kg worden voorgeschreven 1.000 mg Paracetamol twee of drie keer per dag;
• Kinderen onder de 12 jaar met een gewicht tot 40 kg krijgen 1400 mg tot 1500 mg van paracetamol, verdeeld over twee of drie gelijke doses;
• Kinderen 05:59 jaar moet 240 mg paracetamol gebruiken twee tot vier keer per dag.

Het tijdsinterval tussen doses paracetamol zetpillen moet ten minste zes uur. De tabletten kunnen binnen vier uur worden toegediend na de eerste dosis paracetamol.

In het juiste gebruik, Paracetamol is veilig voor patiënten van alle leeftijdsgroepen. Zelfs vrouwen tijdens de zwangerschap of borstvoeding worden soms voorgeschreven therapeutische doses paracetamol om de pijn weg te nemen.

Werkzaamheid en veiligheid van paracetamol worden bevestigd door langdurig gebruik van het geneesmiddel in de medische praktijk. Dit geneesmiddel is goedgekeurd in Nederland in 1973. Vandaag de dag, kunt u Paracetamol kopen zonder een recept van de bekende merken Democyl, Panadol, Finimal.

Misbruik of langdurig gebruik van paracetamol is gecontra-indiceerd ondanks de hoge veiligheidsprofiel. Ook wordt afgeraden alcohol bevattende producten of andere anti-inflammatoire geneesmiddelen verbruiken tijdens de behandeling met paracetamol.

Zorgvuldig gebruik van paracetamol wordt aanbevolen voor patiënten met lever- of nierfunctie, evenals verschillende andere aandoeningen of ziekten, inclusief:

• ontwateren,
• hemolytische anemie,
• ernstige stadia van hepatitis,
• chronische ondervoeding.

Het wordt aanbevolen om paracetamol te nemen met de nodige voorzichtigheid in combinatie met bepaalde medicijnen, waaronder tricyclische antidepressiva (Clomipramine aka Anafranil), barbituraten (Thiopental aka Pentothal), evenals bepaalde andere geneesmiddelen:

• Domperidon (Motilium);
• Lamotrigine (Lambipol);
• Metoclopramide (Primperan).

Paracetamol heeft een hoog veiligheidsprofiel en de lage incidentie van bijwerkingen in tegenstelling tot andere niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s). In zeldzame gevallen kan Paracetamol lichte sedatie veroorzaken.

Daarom wordt Paracetamol vaak voorgeschreven als een alternatief voor andere NSAIDs, vooral in de behandeling van koorts bij kinderen of zwangere vrouwen. Hoge veiligheid van het geneesmiddel is een van de belangrijkste redenen waarom Paracetamol wordt verkocht in Nederland zonder recept verkrijgbaar.