Codeinefosfaat is een effectieve pijnstiller dat helpt bij het wegwerken van milde tot matige pijn symptomen en hoest aanvallen. Apotheken van Holland verkopen deze pijnstiller alleen door het voorschrijven van de behandelend arts, terwijl in de online apotheken Codeinefosfaat is zonder recept verkrijgbaar.
De opioïde receptoren in het zenuwstelsel verantwoordelijk voor de intensiteit en de expressie van pijnklachten in ons lichaam. Een hoest optreedt als gevolg van irritatie van de hoest in de hersenen.
Codeinefosfaat kan opioïdereceptoren starten en remmen de activiteit van de hoestcentrum. Door de analgetische werking, het pijnstillende effect komt ongeveer een uur na het innemen Codeinefosfaat tabletten. Hoesten symptomen verdwijnen geleidelijk 4-6 uur na inname van de pijnstiller.
Het wegwerken van het gebruik hoest Codeinefosfaat wordt geassocieerd met respiratoire depressie. Echter, een verandering in de frequentie van de ademhaling na inname van dit analgeticum geen bijwerking, maar een natuurlijke reactie op de werking van het geneesmiddel. Verminderde prikkelbaarheid van de ademhalingscentra geen ongemak voor de patiënt.
Aangezien Codeinefosfaat behoort tot de klasse van opioïde analgetica, moet de periode van het gebruik ervan zo kort mogelijk zijn en niet meer dan 3 dagen. Kinderen van 12 tot 18 jaar mogen 60 mg Codeinefosfaat pillen per dag te nemen om zich te ontdoen van de hoest symptomen krijgt. Het doseringsschema moet 4 doses van 5-10 mg om de 6 uur, en de duur van de behandeling mag niet langer dan 3 dagen.
Hoestsiroop genoemd Natterman Melrosum Extra Sterk is erg populair in Nederland. Elke milliliter siroop bevat 0,5 mg Codeinefosfaat. Een enkele dosis van 20 ml siroop. Siroop mag niet meer dan vier keer per dag worden ingenomen. Voor het gemak van toediening, elk Natterman Melrosum extra sterk container een maatbeker.
Voorzorgsmaatregelen bij het gebruik van Codeinefosfaat in acht worden genomen:
• gecontra-indiceerd bij zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven, omdat het overgaat in de placenta en moedermelk;
• mogen niet worden gebruikt bij volwassenen en kinderen voor de verlichting van pijnklachten na een operatie, bijvoorbeeld na het verwijderen van de amandelen of adenoids;
• Codeinefosfaat mag niet worden ingenomen in sterke aanvallen van hoesten met overvloedige productie van slijm;
• wanneer dringen in het lichaam, Codeinefosfaat wordt omgezet in morfine, zodat mensen met een snelle stofwisseling deze pijnstillende niet moet nemen als gevolg van een sterke toename van de morfine-concentratie in het bloed en de dreiging van kritische respiratoire depressie;
• de snelheid van de Codeinefosfaat omzetting in morfine bij kinderen tot 12 jaar is niet helemaal duidelijk, zodat het gebruik van deze pijnstiller voor deze leeftijdsgroep is niet wenselijk.
All-Codeine gebaseerde medicijnen hebben een complexe juridische status in Nederland. Aan de ene kant is de levering, verkoop en opslag van pure Codeine verboden, omdat deze stof is opgenomen in bijlage I drugs (lijst I drugs). Aan de andere kant, Natterman Melrosum Extra Sterk siroop, waarvan 0,5 mg / ml Codeinefosfaat, bevat, is zonder recept verkrijgbaar.
De rest van de drugs onder de benaming Codeinefosfaat zijn verkrijgbaar in de reguliere apotheek alleen op recept. Echter, de verkoop van deze pijnstillers zijn niet gereguleerd door de wet op de opium drugs (Opiumwet). In Nederland is het niet verboden om in combinatie drugs gebruiken Codeinefosfaat (incl. Paracetamol / Codeinefosfaat 500 mg / 10 mg).
Het gebruik van populaire geneesmiddelen zoals paracetamol of Ibuprofen is niet altijd voldoende is voor de verlichting van de belangrijkste pijnklachten. Daarom is in 2014 het Risicobeoordelingscomité voor geneesmiddelenbewaking (PRAC), naar het voorbeeld van andere Europese landen, zijn goedkeuring gehecht aan de combinatie van paracetamol en Codeinefosfaat voor de behandeling van acute aanvallen van matige pijn bij kinderen en adolescenten van 12 tot 18 jaar.
Naast het wegwerken van de belangrijkste pijnklachten, de gecombineerde Paracetamol / Codeinefosfaat drug heeft ook het antipyretische effect. Klinische studies hebben bevestigd dat Paracetamol / Codeinefosfaat is effectiever voor de verlichting van pijnklachten dan monotherapie met elk geneesmiddel afzonderlijk.
De voordelen van Codeinefosfaat:
• vergeleken met zuivere codeïne, Codeinefosfaat beter geabsorbeerd uit het maagdarmkanaal;
• een gering effect op de pijn en respiratoire receptoren dan morfine in zuivere vorm;
• verlicht de symptomen van hoest beter dan morfine.
Codeinefosfaat was niet de eerste opiaten die in de medische praktijk heeft toegepast. Derivaten van opium als pijnstillers en anti-hoestmiddel drugs werden gebruikt voor de XIXe eeuw. Codeïne werd voor het eerst geïsoleerd in 1832 in Frankrijk. Sindsdien is de formule van Codeine gebaseerde producten constant verbeterd.
Tot op heden Codeinefosfaat is de meest voorgeschreven opioïde analgetica in de wereld. Het is aanzienlijk veiliger voor het wegwerken van de pijn en hoesten symptomen dan andere opioïden. Maar de hoge veiligheidsgraad niet langdurig gebruik of misbruik van de drug te betrekken.
In de meeste landen van de wereld, wordt Codeinefosfaat gebruikt als analgeticum. Maar in Nederland worden Codeinefosfaat-gebaseerde geneesmiddelen vaak verkocht zonder voorschrift om de symptomen van hoest bij verkoudheid te behandelen.